Werkwijze

Op deze pagina ziet u hoe het tekenen van een portret in zijn werk gaat.

  1. Een goede foto uitkiezen: om een mooi portret te kunnen tekenen, moet Jaap van Vliet eerst een goede foto hebben. Hij zoekt deze uit en drukt de foto zo groot mogelijk af in de beste kwaliteit.
  2. De voorbereidingen voor het tekenen: Jaap zorgt voor een goed verlichte
  3. omgeving,
    zodat tijdens het tekenen al duidelijk wordt hoe het portret eruit zal zien. De ezel wordt erbij gepakt, een wit vel papier erop geklemd en de originele foto hangt Jaap ernaast op.
  4. Het tekenen: eerst maakt Jaap een grove schets met een echte houtskoolstift. Maakt de portrettekenaar een fout, dan gumt hij die uit met kneedgum. Is Jaap tevreden over de schets, dan zet hij de lijnen iets aan en langzaam maar zeker komt er een mooi en waarheidsgetrouw portret te voorschijn. Met vegen creëert Jaap schaduwen, waardoor ook de lichtval realistisch is.
  5. Het afwerken: is het portret klaar, dan behandelt de kunstenaar de tekening met een speciale fixeerspray. Hierdoor kan de houtskool niet per ongeluk worden uitgeveegd en is de tekening klaar. U krijgt een voorbeeld te zien en is de tekening naar tevredenheid, dan krijgt u het portret opgestuurd.